Blog: Zelfreflectie voor een productiever leven


Het blog van deze maand gaat in op de vraag hoe je beter kunt reflecteren voor een productiever leven. Alle feedback is welkom, dus laat maar weten wat je ervan vindt! Bekijk zeker ook meer werk van Daphne. Veel leesplezier!


In een maatschappij waar iedereen het altijd druk heeft is het soms lastig om een moment voor jezelf te nemen. Om stil te staan en na te gaan wat jouw doelen en dromen nou precies zijn. Want deze dromen en doelen kunnen soms verloren gaan door het chaotische leven in de 21e eeuw. Maar omdat het wel heel belangrijk is om soms een moment voor jezelf te nemen, leggen we in deze blog uit hoe je aan zelfreflectie doet en wat je hier nou precies uit haalt.

 

Wat haal ik uit zelfreflectie?

Zelfreflectie is dus een manier om erachter te komen wat jouw doelen en dromen zijn. Maar het is niet alleen dat. Het is een bewust moment wat je voor jezelf neemt om na te gaan wat je nou precies wil, wat je daarvoor moet doen, wie je daarvoor nodig hebt of welke veranderingen je moet maken. Zo voorkom je dat de drukte niet de overhand neemt.

 

Het belang van doelen stellen tijdens het reflecteren

Voor een goede zelfreflectie is het belangrijk om jouw persoonlijke doelen in kaart te brengen. Wil je je persoonlijk ontwikkelen of wil je jouw kennis van jouw vakgebied verbeteren? ‘Ik wil groeien aan de hand van feedback vanuit mijn omgeving’ is een mooi doel om een zelfreflectie mee te beginnen. Schrijf dit doel op en hou bij wat er uit jouw zelfreflectie komt.

 

Hoe ga ik aan de slag met zelfreflectie?

Omdat het best lastig is om zelfreflectie in jouw routine te verwerken en de resultaten te behalen die jij van tevoren vastgesteld hebt, hebben we de drie belangrijkste tips samengevat die jou op weg kunnen helpen.

 

Creëer routine

Belangrijk is om van zelfreflectie een gewoonte te maken. Door je hersenen te trainen om regelmatig te reflecteren creëer je namelijk meer zelfkennis. Zet een herinnering in jouw agenda zodat je de afspraak die je met jezelf hebt gemaakt niet vergeet. 

 

Oordeel niet

Reflecteren is niet hetzelfde als evalueren. Bij een (zelf)evaluatie denk je namelijk na over de positieve of negatieve waarde van iets. Bij een zelfreflectie laat je dit juist even terzijde. Je houdt jezelf een spiegel voor en staat stil bij hoe je te werk gaat, welke keuzes je maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dit voelt. Zorg dat je hierbij vooral open vragen stelt. Meestal beginnen deze met ‘wat’, ‘waar’, ‘wanneer’, ‘waarom’ en ‘hoe’.

 

Focus op het positieve

Mensen zijn van nature geneigd om meer aandacht te richten op negatieve ervaringen en gevoelens. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat negatieve gebeurtenissen beter in het geheugen blijven hangen dan positieve gebeurtenissen. Echter is het juist belangrijk om niet alleen over probleemsituaties te reflecteren maar ook op succeservaringen. Door dit te doen, activeer je een positieve mindset bij jezelf en creëer je meer zelfwaardering.

 

Met welke tip begin jij vandaag nog?

Goed kunnen reflecteren op je eigen gedrag en gevoelens is een ontzettend bevorderlijke vaardigheid om je zelfkennis te vergroten en mentaal sterker te worden. Kies daarom één van de tips uit en ga daar vandaag nog mee aan de slag!

Reactie schrijven

Commentaren: 0